Treceți la conținutul principal

Dulciurile anilor '90 - Nostalgie cu parfum de bomboane colorate


Nu am avut ocazia să alerg după o mașină de înghețată, însă am alergat după autobuz cât să-mi ajungă o viață întrega. Ideea de a prinde la timp un mijloc de transport în comun, împreună cu așteptatul la o coadă sau o mulțime care insistă să te împingă din spate, încercând toți deodată să fie primii la ceva, toate acestea sunt un fel de coșmar. Mai mic sau mai mare, în funcție de gravitatea situație.
Le-am văzut în filme și întâmplător, prin diferite emisiuni și documentare. Mașinile de înghetață, un rai colorat pe patru roți, spre care cei mici aleargă fericiți. Au apărut și la noi, dar nu este același lucru. Cum este Halloween-ul, spre exemplu. Încercăm fără să fim parte din acea poveste.

Povestea noastră este alta.


În funcție de cum îți privești trecutul, acesta poate fi extraordinar, frumos, trist sau neinteresant. În ultimii opt, nouă ani de zile mi-am privit viața mai atent. Am crescut iar un capitol se încheia, voiam să înțeleg ceva, să dau valoare lucrurilor care m-au adus până în prezent și m-au făcut să fiu tot ceea ce sunt astăzi. Pentru că ideea este Binele, într-o formă, poate, mai puțin înțeleasă. Viața noastră este povestea noastră. Ar fi ideal să simțim că Am fost aici...

Înghețata mâncată în urmă cu câteva zile m-a determinat să scriu acum. Mi-e dor de dulciurile copilăriei mele, spuneam în sinea mea, tristă pentru câteva momente. Astăzi, indiferent de preț, toată înghețata are același gust fad. Papilele nu se mai bucură cum se bucurau odată, creierul nu mai zâmbește.

Ca orice copil, aveam și eu obsesiile mele. Nu mă interesau orice fel de dulciuri, evident. Vara era despre înghețata Polar pe băț (sper că așa se numea - dacă vă amintiți, scrieți-mi). Am întrebat și observat că nimeni nu își mai amintește ceva despre ea. Uneori am impresia că am visat-o, doar. Am avut un vis despre cea mai bună înghetață din lume, îmbrăcată în ciocolată și bucățele de alune. Mirosul, gustul, ambalajul, totul era o poveste.

Dar înainte de înghețata divină, guma Turbo mă fascina. Deși era foarte tare, uneori nu se putea mesteca deloc, tot chinul acela îmi plăcea. Mai ales că veneau la pachet cu abțibilduri. Doar cu mașini, care mai de care. Preferatele mele erau cele roșii.


Oferta de dulciuri, cel puțin în orașul meu, era foarte săracă până după jumătatea anilor '90, când a apărut JOE iar percepția noastră despre viață s-a schimbat.☺ Totuși, o pungă de pufarine tot găseai sau o inimioară Finetti, în două culori (cacao-vanilie). Uneori primeam o linguriță, alteori eram nevoită să mă folosesc de degete, nerăbdătoare. Atunci, tot ce știam despre Finetti era în varianta inimioară.

În perioada grădiniței, ciocolata Kiss cu aromă de banane (numai cu aromă de banane), Eugenia, tubul de Bonibon, oul de ciocolată Kinder, Rom. Când banii nu erau suficienți, te mulțumeai cu bomboane simple, ciocolata Scufița roșie, napolitanele Carmen, ciocolata Ciucaș, foarte parfumată, cu o aromă puternică. Imi amintește puțin de ea Sweet Obsession, se găsește la Penny (una dintre cele cu hârtie portocalie și gust de portocale(?) Cam asa ceva, dar mult, mult mai bun Ciucașul.

Ciocolata Americana, cumpărată din micul magazin din gară, în zilele în care mergeam la plimbare cu tata. Iubeam gara. Și sucul Sprite, evident la sticlă de un sfert. Tot în perioada Scufița Roșie mai exista o ciocolată-napolitană în ambalaj galben, micuță. Mai știe cineva cum se numea ? Era destul de bună, crunchy. Când nu îți permiteai altceva dulce, aceasta era soluția.

După 1995 au apărut napolitanele Joe. Fabrica se afla la Timișoara pe vremea aceea, aveam să aflu mai târziu. Aproape de casă. Multă reclamă i se făcea lui JOE, ăsta. Concursuri peste concursuri, să cumpăram cât mai multe și să trimitem prin postă ambalajele. Se câștigau prin tragere la sorți tot felul de lucruri pe placul copiilor. Eu îmi doream o bicicletă. N-am câștigat-o, mi-a trimis-o Iepurașul până la urmă. Era albastră și multe răni mi-a mai făcut.

Pliculețele TANG au apărut tot în acea perioadă. Ai mei nu mă lăsau să consum prea multă apă colorată și aromată, avea un gust suspect. Conținutul acelor pliculețe se dizolva în apă și aveai suc. Erau ieftine și toată lumea cumpăra.

În cazul în care primeai din străinătate ciocolată Milka(rețeta originală) sau o cutie mare de Nesquik, erai dumnezeu. Mâncam Nesquik din cutie, cu lingura, iar Milka mi se părea cea mai fină ciocolată din lume. În afară de văcuță și nume, astăzi nu-ți mai amintește nimic de vechea ciocolată elvețiană.
Exista un mic magazin de unde reușeam să-mi cumpăr dulciuri "de lux", adică Raffaello la bucată, Mars, Snickers, Twix, însă tot pe JOE sau Africana mă bazam.

Penultima despre care vreau să vorbesc este ciocolata Galactic. Se găsea într-un magazin, pe drumul dus-întors de la școală, la sfârșitul anilor '90. Costa în jur de 9000 de lei vechi și era cea preferată de mine, umplută cu rom, extraordinar de bună.

Ambasador de la Kandia. Descoperită prin anul 2003. Avea biscuite înăutru și nu era atât de dulce, exact cum îmi place. Dacă vorbim de comfort food, ciocolata cu biscuiți, iaurtul de băut și pufuleții-inele cu ceapă, mare fericire și în prezent.

Nostalgie. N-am fost niciodată o mare consumatoare de dulce, însă nu pot uita gustul copilăriei prin toate acele mici răsfățuri. Pe primul loc rămâne, cu siguranță, înghețata Polar pe băț, care îmi îmbracă într-un fel de magie primii ani ai vieții mele. 

Cum arată nostalgia gustului tău ? 

Surse imagini
http://dincopilariamea.blogspot.com
https://etimpu.com

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O duminică împreună cu Borsec - Regina Apelor Minerale

  Iubesc zilele însorite de toamnă, frunzele ruginii, plimbările prin parc, soarele de la orele amiezii, care mângâie creștetul și obrajii, cu ale sale raze vindecătoare. Weekend-urile au un farmec aparte, nu-i așa ? Toată acea forfotă de peste săptămână ia o pauză și se instalează calmul, frumosul, de fapt, tot ce contează mai mult. Ieri a fost o astfel de zi, planificată încă de sâmbătă. Alarma a sunat la 7:30, m-am pregătit iar la 9:50 am ieșit pe ușă, direct spre biserică, acolo unde încerc să ajung în fiecare duminică. E un obicei pe care vreau să-l implementez.  Cum am ieșit în stradă, un soare nemaipomenit și un cer senin atingeau perfecțiunea. Zâmbeam în spatele măștii, mulțumită pentru că Dumnezeu mi-a oferit ocazia să mă pot bucura de astfel de clipe. Imediat după slujbă am organizat un mic picnic în parcul din cartier, care arată într-un mare fel acum. Un covor de frunze uscate s-au așternut pe iarbă și este cadrul perfect pentru relaxare mentală, o discuție frumoasă cu un p

De ce este importantă educația financiară și cum ajută CSALB la soluționarea conflictelor între bănci/IFN-uri și clienți

 De ce este importantă educația financiară și cum ajută CSALB la soluționarea conflictelor între bănci/IFN-uri și clienți Criza economică de la finalul anilor 2000 ne-a afectat pe mulți dintre noi. Chiar dacă aveam doar 16-17 ani pe atunci, îmi amintesc problemele financiare pe care le-au avut părinții mei și grija ratelor pentru creditul făcut cu doar 3 ani înainte. S-au întâmplat multe. Pierderea locului de muncă al tatălui meu și imposibilitatea de a mai plăti în fiecare lună ratele.  A fost o perioadă în care oamenii contractau împrumuturi pe care treptat descopereau că nu le pot susține. Plata lunară fiind mult prea mare comparativ cu veniturile lor. Așa veneau întârzierile de plată, așa apăreau problemele cu banca iar familiile aveau de suferit. Pentru că educatia financiara era un subiect despre care nu se vorbea deloc, nicăieri, fiind încurajat în principal consumul. Oamenii nu erau educați din acest punct de vedere. Însă astăzi învățăm că educația financiară ne oferă anumit

Castana.ro - Centralizatorul celor mai bune reduceri și oferte de pe piață

Cumpărăturile online reprezintă mica noastră plăcere vinovată. Spun asta pentru că rareori ne limităm la produsele de care avem cu adevărat nevoie la momentul respectiv. La finalul sesiunii de shopping, în coșurile noastre de cumpărături se află încă patru, chiar cinci lucruri la care inițial nu ne gândiserăm, dar pe care le-am descoperit pe parcurs și am considerat că ne sunt necesare. Cel mai probabil, ofertele pentru acele produse au fost bune și a meritat investiția. Pentru că toți suntem în căutarea prețului perfect pentru buzunarul nostru .  În modul acesta am completat un raft întreg de bibliotecă, în urmă cu 1 an de zile, comandând cărțile pe care doream să le citesc, atunci când le-am găsit la preț redus și transport gratuit. Iar prima tabletă pe care am avut-o, cumpărată în vara lui 2015, am achiziționat-o cu o reducere de 170 de lei , în singurul magazin online care o vindea la un preț atât de accesibil . Castana.ro - Centralizatorul celor mai bune oferte și reduceri de pe