Casa viitorului

https://www.gealan.ro
Că-mi plac casele pe pământ nu-i o noutate pentru cei care mă cunosc. Visul de a avea propriul cămin, construit după ideile mele de casă perfectă, mă urmăresc constant şi aştept cu nerăbdare momentul în care ce e pus pe hârtie, se va transforma în realitate.
E un lucru minunat să ai posibilitatea financiară de a-ti crea o oază de linişte, un mic univers al tău, înconjurat de pomi, multă iarbă verde şi tot ce-ţi mai pofteşte inima.

Citisem zilele trecute o carte interesantă în care personajul principal, un scoţian, fost jurnalist de investigaţie, ne duce într-o călătorie fascinantă în subteranele acestei lumi, ajungând până la contactul cu o civilizaţie extraterestră mult evoluată nouă.
Şi cum eu sunt foarte interesată de tot ce înseamnă a evolua, am făcut imediat legătura cu planeta noastră, Terra şi starea ei de sănătate la ora actuală.
Smogul din marile oraşe, cauzele încălzirii globale, poluarea apelor şi a solului sunt probleme mult prea mari pentru a fi dezbătute acum sau rezolvate numaidecât printr-un Hocus Pocus.
Putem însă să privim "în ograda" noastră la propriu şi să observăm cu ce contribuim pentru binele sau din contră, răul acestei planete.
În primul rând pentru noi cei care ne dorim o casă nou construită, ea ar trebui să fie una pasivă, adică cu un consum de energie minim.
Acest lucru se realizează prin izolarea eficientă a elementelor opace cât şi a ferestrelor. Practic, pentru încălzirea unei case pasive se folosesc surse naturale precum sunt căldura soarelui sau căldura generată de folosirea casei, ori căldura degajată de corpul uman.
Să nu uităm de importanţa sistemelor de ventilaţie cu recuperare de căldură. Rolul acestora este de a alimenta încăperile cu aer proaspăt din exterior şi de a-l extrage pe cel poluat din interior, asigurând necesarul de căldură în perioada rece.

Importanţa este, de asemenea, un proiect de casă, întocmit de specialişti cu experienţă, înainte de a ne apuca de ridicarea construcţiei. Totul vine în favoarea noastră, reducând cu până la 45% investiţia, oferindu-ne un spaţiu funcţional şi totodată dimensionarea corectă a suprafeţelor.
Printre serviciile unui birou de proiectare cum se numără: audit energetic, evaluare imobiliară, Planuri Urbanistice.

Etapele unui proiect de casă sunt:


  • Consultările iniţiale
  • Definitivarea şi verificarea unui proiect de casă
  • Documentaţia de autorizare şi construcţie


Eu aş alege oricând proiecte de case cu un etaj şi mansardă,  adică  P+1+M. Acestea se potrivesc cel mai bine nevoilor mele şi totodată oferă un spaţiu plăcut şi armonios tuturor membrilor familiei.

http://www.movoto.com/
                          Casa viitorului


Energia electrică de care are nevoie un cămin poate fi susţinută de instalarea unui turbine eoliene ca energie alternativă, astfel ajutând la încetinirea încălzirii globale.

Becurile cu LED sunt şi ele o modalitate de a micşora consumul de energie. Acestea nu conţin mercur sau gaze toxice, nu emit radiaţii ultraviolete şi au o durată de viaţă îndelungată.

Bineînteles, ne putem gândi şi la un sistem de încălzire al casei atunci când temperaturile iernii depăsesc minus 10 grade Celsius iar termoizolarea nu este suficientă. O centrală termică electrică este alegerea perfectă în cazul meu, eliminându-le din start pe cele cu lemn sau gaz.


O sursă de energie neconventionala, cum este energia solară este o altă soluţie pentru viitor.
Cu siguranţă eu aş monta pe acoperişul casei panouri solare pentru încălzirea apei necesare nevoilor zilnice dar şi un sistem de încălzire în pardoseală în zonele cele mai împortante cum sunt băile, livingul, dormitoarele.

Colectarea selectivă şi reciclarea deşeurilor
În România, deşeurile menajere sunt colectate neselectiv, doar 5 % din cantitatea de deşeuri este colectată în vederea recuperării.
Căminul pe care-l visez va avea cu siguranţă un loc special pentru depozitarea selectivă pe categoriile următoare:

  1. hârtie şi cartoane
  2. ambalaje PET şi alte materiale plastice
  3. sticle şi cioburi
  4. deşeuri feroase
  5. deşeuri umede

Două idei care nu implică folosirea curentului electric


Maşina de spălat haine care functionează prin apăsarea unei pedale. Este o idee isteaţă atunci când timpul ne permite să facem asta şi nu vrem să spălăm o cantitate mare de haine.


Frigiderul montat sub pământ.
A fost inventat de o companie olandeză care şi-a propus să încurajeze oamenii să profite de viaţa naturală, în aer liber.  Acesta invenţie păstrează alimentele într-o stare bună la fel ca un frigider obişnuit.

www.weltevree.n
www.weltevree.n






"The future of our children is a trust we have been given. To conserve and grow, not to squander wastefully on needless excesses. The earth is a trust, to protect and to honor. Our home, our livelihood, our future rests in the quality of our stewardship. Let us become better stewards." ~ Dr. Helen Caldicott

Comentarii