Piscina - un lux sau o necesitate ?

Tot mai mulţi români iau în considerare amplasarea unei piscine în curte. La asta s-au gândit şi bunii mei părinţi, care de curând au încheiat lucrările la noua lor casă, undeva în afara oraşului, exact aşa cum au visat, într-o zonă liniştită, cu mult spaţiu verde disponibil. Mutaţi de doar o săptâmână, lucrează de zor la amenajarea curţii şi a interiorului, mama îndeosebi, inspirându-se din reviste de gen home&deco sau outdoor decor.


Cei câţiva factori care i-au determinat să construiască această casă sunt mai mult decât evidenţi. Nevoia de aer curat, liniştea, un mediu plăcut şi sănătos de crescut nepoţi, posibilitatea grădinăritului, libertatea de a te desfăşura cu orice activitate în linişte şi pace.
Pentru exterior, două din proiectele lor viitoare includ un foişor din lemn şi o piscină îngropată, adică în pământ, nu cu cadru metalic. Deşi, dacă stau bine şi mă gândesc, nu sunt rele nici acestea, după cum puteţi observa în imaginea de mai jos. Depinde foarte mult şi cum se completează cu aspectul curţii/grădinii, însă cu puţină inspiraţie şi bun gust, poţi crea un mini paradis.
Piscina Azuro Basic

De ce îmi doresc o piscină în curte ?

Sper că nu aţi crezut că ai mei au în plan amenajarea unei piscine iar eu nu am nicio implicare în asta. Sigur că au contat şi ideile mele, care au mers mână în mână cu puterea de convingere. Acum, spuneţi dacă nu am dreptate.Vedem adesea în filme sau când mergem să vizităm prieteni/rude în străinătate, piscina ca fiind parte integrantă a căminului ideal, o bucurie. Pentru unii dintre noi, încă a rămas de neatins acest subiect, nu suntem obişnuţi să gândim că ar putea fi accesibil, punând mereu în faţă cuvântul lux.

Nu, nu este un lux, asta dacă îţi cunoşti posibilităţile financiare şi faci alegeri isteţe.

Mai mult decat atat, începe să devină o necesitate, oarecum. Verile sunt din ce în ce mai călduroase, cu temperaturi de foc şi ploi rare până în toamnă. Ştim doar acele săptămâni în care ai impresia că puterea ta de suportabilitate a ajuns la maxim, că pui lacătul şi pleci peste mări şi ţări, undeva unde să ai parte de puţin aer şi temperaturi decente. Visezi 15 ℃ când afară sunt 44 ℃. Visezi frumos.

Încă 6 motive să ai o piscină acasă

  1. Relaxare după o zi de muncă. Ştim că nimic nu relaxează corpul aşa cum o face apa.
  2. Creşterea armonioasă şi sănătoasă a copiilor noştri, prin activităţi ca înotul sau simpla bălăceală.
  3. Organizarea petrecerilor şi a evenimentelor importante în curte, în jurul piscinei ca "personaj de bază în poveste" şi parte din atmosferă.
  4. Activitate de weekend împreună cu prieteni de familie, la un grătar în aer liber şi un cocktail pe salteluţe şi colace.
  5. Mişcare benefică pentru un trup frumos. Noi, femeile în special, mereu preocupate de aspectul fizic, putem da sala de fitness pe gimnastica în piscină, pilates, chiar şi yoga.
  6. Posibilitatea de a face o baie bună la orice oră din zi sau din noapte, în confortul şi intimitatea curţii tale.
☔ÎN CAZ DE VREME REA sau pentru o şedere liniştită pe timp de ploaie, se poate monta un acoperiş pentru piscină. Preţurile variază în funcţie de calitate şi model. Aş mai adăuga, pentru ca totul să fie perfect, montarea unei pompe de căldură pentru încălzirea apei. Astfel prelungim sezonul de înot şi bălăceală până-n miez de toamnă.


Bineînţeles, e frumos să-ţi faci planuri pentru cum va fi, ce vei face. Îţi imaginezi zile lungi de weekend până seara târziu, cu o carte în faţă, pe şezlong. Din când în când te vei duce să înoţi, chiar şi-n liniştea nopţii, când e întuneric în jur şi lumină în piscină, pentru n-ai uitat cât de mult îţi place asta şi ai montat din timp un kit de iluminat pentru piscine supraterane.

***
M-aş bucura dacă lucrările se vor termina până la jumătatea lunii iunie. Tocmai de aceea, cum timpul curge repede, ne-am hotărât să ne informăm în mare despre tot ce cuprinde un astfel de proiect, deoarece întreţinerea unei piscine intră şi ea în discuţie, ba chiar devine parte din familie.
Piscina Azuro Ovala V8 9.1x4.6m x1.20m


PENTRU ÎNTREŢINEREA EI AVEM NEVOIE DE:

Pooltester pH-Cl

În primă fază, înainte de orice, imediat după umplerea cu apă a piscinei, se realizează o testare a apei cu Pooltester pH-Cl. Astfel se stabileşte nivelul de pH şi clor liber. Cu acest kit se va măsura periodic compoziţia apei, o dată pe săptămână fiind recomandabil.

pH Plus Lichid 
Reglarea pH-ului se realizează cu produse speciale în funcţie de creştere sau micşorare. Eu am ales pH Plus Lichid. Acesta creştere valoarea iar prin montarea unui dozator automat, ridicarea valorii se va produce în mod continuu, protejându-te mereu de iritaţii ale ochilor sau alte probleme ale pielii.

Compoziţia ideală a apei are valori cuprinse între 7-7.4 pH şi 1.00-3.00 clor. 


Dezinfectarea apei

Cel mai cunoscut dezinfectant este clorul, însă, în funcţie de posibilităţi, putem alege şi alte variante, cu ar fi bromul sau oxigenul activ. Eu m-am gândit la tratarea apei cu clor folosind SuperClor Lent Granule 90. De reţinut că nu schimbă valoarea pH-ului şi previne pierderea de clor datorată razelor de soare. Acest produs elimină impurităţile şi distruge bacteriile ce nu pot fi filtrate.

Formarea algelor

Pentru a preveni formarea algelor, adică acea culoare verzuie a apei, se recomandă triplicarea cantităţii de clor sau folosirea unui produs special care luptă împotriva formării de alge. Unul dintre acestea se numeşte Alga STOP 10. Are un puternic efect algicid, fungicid şi bactericid.        

 Sisteme de filtrare                   

Sistemele de filtrare sunt iarăşi foarte importante în eliminarea impurităţilor, a apei murdare. Am ales un filtru cu nisip filtrant Clear 2. Se recomandă schimbarea filtrelor odată la 1-3 ani, deoarece nisip ul devine în timp lipicios şi ineficient.

O piscină aduce responsabilitate dar şi bucurie. Pe lângă aspectul apei trebuie să ţinem cont şi de sănătatea noastră, a prietenilor şi familiei, respectând câţiva paşi importanţi în îngrijirea ei periodică.

TIPS***
Vă mai spun că, pentru a aduna urmele de ulei, loţiuni de corp, produse de îngrijire ce vor pluti la suprafaţa apei, se poate arunca o minge de tenis. Fibrele acesteia vor absorbi tot ce a rămas în urma noastră.

Comentarii