Rutina de îngrijire a tenului mixt + 6 secrete de frumusețe

  


Treptat am început să dobândesc mulțumire și rezultate bune în ceea ce privește îngrijirea tenului, stabilindu-mi o rutină care să-mi întâlnească nevoile exacte. La fel ca în orice alt aspect al vieții, totul vine la pachet cu experiența și suma de greșeli care, la urma urmei, nu au însemnat nimic altceva decât pași mărunți spre maturizare, înțelegere profundă, o situație de echilibru. Dar acum vorbim despre piele, mereu mi-am dorit un ten lipsit de imperfecțiuni. Doar că noi, posesoarele unui ten problematic, capricios, știm cât de dificil este să-i facem față, de fapt. Asta pentru că nimic nu va funcționa "pur și simplu", în cazul nostru. Trebuie să îi ghicim "starea de spirit", nevoile din fiecare dimineață. Spre exemplu, există anumite perioade ale  lunii și ciclului menstrual care aduc cu sine un ten matifiat, pori invizibili, o anumită "luminozitate de asiatică", în timp ce alte perioade vin cu nefericiri de tipul, exces de sebum și pori pe care vrei doar să îi ascunzi, departe de privirile tuturor, inclusiv ale tale. Deci, ce facem ? Care este cheia pentru a nu jongla cu extremele ?  

Astăzi am să îți prezint câteva produse și secrete care reprezintă un must-have și trebuie incluse în rutina zilnică de îngrijire a tenului mixt.

Un ten fericit este un ten îngrijit, nu uita asta niciodată !

Odată cu schimbarea alimentației și mărirea consumului de legume/fructe, am început să fiu mai atentă la calitatea produselor pe care le aplic pe piele. Așa cum verificăm lista ingredientelor prezente pe ambalajele produselor alimentare, la fel ar trebui să ne preocupe tot ce se regăsește în compoziția cremelor, loțiunilor, măștilor prezente pe piață, care ajung pe pielea noastră și mai departe în sânge.


Cosmetice bio, ce știi despre ele ? Ai folosit până în prezent ? Care este diferența între un produs BIO și un produs obișnuit ?


În realizarea unui produs cosmetic ecologic și organic sunt respectate reglementările Uniunii Europene care atestă obținerea lui prin procedee tradiționale și eco-friendly. Astfel, plantele din care sunt extrase substanțele benefice provin din culturi fără pesticide, chimicale, fertilizatori artificiali și organisme modificate genetic. În ultimii ani industria frumuseții s-a adaptat nevoilor femeii din prezent, care a aderat la un stil de viață sănătos și iată că avem opțiunea de a alege din filozofia mai multor branduri existente la ora actuală pe piață, produse de îngrijire în compoziția cărora nu se folosesc substanțe chimice nocive, precum conservanți, parabeni, parafină și ulei mineral.

Sună bine, nu ? 

Iată Primul secret.... Caută echilibrul pentru pielea ta

Tenul mixt are nevoie de o îngrijire specială. Dacă ai intrat într-o bătălie cu uleiurile naturale din piele și vrei să le îndepărtezi până la ultimul milimetru de strălucire inestetică, te anunț că drumul este greșit și trebuie să te oprești acum. Nu vei învinge. De fapt, rezultatul va fi un cerc vicios pe care trebuie să-l eviți, asta pentru că o curățare agresivă cu un cleanser de proastă calitate, care promite să te scape de orice urmă grasă existentă pe ten, va transmite glandelor sebacee că este nevoie să producă o cantitate și mai mare de sebum, pentru a face față agresiunii ce o primește de la exterior.

În ultima perioadă am început să folosesc geluri de curățare bio, în compoziția cărora se află apa termală și au o actiune blândă, dar eficientă. Un exemplu este cleanserul purifiant Jonzac, inclus în rutină de două ori pe zi, dimineața și seara. Nu conține parfum, alcool și alte ingrediente iritante sau care usucă epiderma, nu te lasă cu acea senzație de piele strâsă după utilizare. De asemenea, previne dezvoltarea bacteriilor și purifică în profunzime. Astfel învățăm că tenul mixt se curăță cu blândețe pentru că nu este dușmanul nostru. 


Al doilea secret... Exfolianții chimici sunt o opțiune mult mai bună

Procedura chimică de exfoliere a tenului mi-a acaparat atenția în ultimul an de zile, prin eficiența de care dă dovadă. Am început să folosesc acidul lactic în concentrație de 5%, un produs marca Revolution, de două ori pe săptămână. Celulele moarte și impuritățile sunt indepărtate de la nivelul epidermei, dizolvate sub acțiunea acidului, lăsând loc unui ten luminos, curat, radiant. Înainte de fiecare aplicare, pulverizez apă minerală pe piele. Prin procedura clasică, adică cea mecanică, exfolierea se produce datorită particulelor abrasive care se găsesc în creme/geluri/măști, însă nivelul la care lucrează nu este unul profund și mai mereu rămânem cu o iritație/roșeață. Îmi place să alternez, în funcție de nevoile tenului sau dorința de a încerca un produs nou. Favoritele mele sunt Gomajul delicat Jonzac sau exfoliantul cu sâmburi de rodie de la Marionnaud, ambele comportându-se bine pe pielea mixtă.



Secretul numărul trei... Alegerea tonerului 

Sunt obișnuită ca încă din perioada adolescenței să folosesc un toner. Atunci luptam cu acneea și cumpăram din parfumeriile pe care le frecventam produse iritante pe care le întâlneam în spoturile publicitare, cu alcool în compoziție, care uscau și provocau dezechilibre. Astăzi știu că un toner cu adevărat benefic se află departe de tot ce am descris mai devreme. Rolul acestuia fiind acela de a echilibra cu blândețe pH-ul natural al pielii și producția de sebum.. De asemenea, se utilizează pentru a îndepărta ultimele urme de machiaj sau alte impurități, pregătind tenul pentru următorul pas în schema de îngrijire, adică hrănirea/hidratarea//tratamentul. În mod particular, pielea mixtă are nevoie de un toner după fiecare utilizare a cleanserului.


Hidratarea... Bau-bau sau nu ? Secretul numărul patru 

Știu, ne temem, dar inclusiv tenul mixt are nevoie de hidratare, cu toate că fiecare dintre noi am experimentat efectele folosirii unei creme la întâmplare, pe un ten problematic. Rezultatul ?  Nu de puține ori ne-am trezit cu pori măriți peste noapte în zona T, astupați cu sebum, un luciu inestetic și acea pelicula de grăsime care ne îndeamnă să aruncăm la coșul de gunoi crema-minune, cât mai urgent posibil. Formulele ușoare sunt cele recomandate, cu o bază formată din apă termală pentru hidratare, cu o acțiune non-comedogenică, care pot să absoarbă excesul de sebum și să matifieze. În zona T folosesc o cremă-tratament cu acid salicilic, cumpărată de la farmacie, care ajută în lupta cu porii dilatați iar peste ea aplic o cremă matifiantă, calmantă, fără parabeni, ulei mineral, parfum. Preferatele mele fiind Effaclar Mat la Roche Posay și Crema purifianta matifianta de la Jonzac.



Da, poți folosi uleiuri pe ten...  Al cincilea secret

Sparge unul din cele mai mari mituri. Nu asculta ce spune intuiția, de data aceasta. Persoanele cu ten gras/mixt pot folosi uleiuri, care sunt de altfel și recomandate. Multe dintre noi ne-am temut sau încă ne temem de ele, pentru că nu vedem o compatibilitate între sebum și ulei, piele sensibilă și ulei, ori acnee și ulei. Secretul este că uleiurile naturale au puterea de a imita grăsimea din piele și cumva, printr-un truc magic, ajută la echilibrarea producției de sebum. Unele dintre cele mai recomandate uleiuri non-comedogenice sunt: uleiul din sâmburi de struguri, uleiul de jojoba, uleiul de argan. Iar cele pe care trebuie să le eviți sunt: uleiul de măsline, uleiul de cocos, care sunt comedogenice și blochează porii. În ultimii ani am folosit ulei de mentă, ulei din sâmburi de struguri și ulei de jojoba. Toate sunt bune și le recomand pentru hrănirea tenului.



Și măștile ajută... Secretul numărul 6

Când vine vorba de îngrijirea tenului mixt/gras, unele dintre cele mai benefice ingrediente nu dispar niciodată din topul celor mai eficiente, printre care amintim pudra de argilă, cărbunele activ, acidul salicilic, acidul lactic, arborele de ceai. Una sau două măști săptămânale folosind aceste ingrediente ajută tenul gras să respire eliminând impuritățile și celulele moarte de la nivelul pielii, contribuind la diminuarea porilor. Sucul de roșii amestecat cu un iaurt natural face, de asemenea, minuni pentru zona T. La fel și mierea naturală, care acționează ca un burete și matifiază tenul.

Cum arată ritualul tău de îngrijire ? 


Comentarii