Excesul de sebum la nivelul scalpului


O ştim toţi, părul gras este o adevărată problemă cu care ne confruntăm zilnic. Îl îngrijim cu cele mai bune produse şi aşteptăm rezultatele. Dacă nu ne permitem financiar, îl tratăm cu ce găsim prin bucătărie şi folosim un şampon obişnuit, din supermarket. Apoi spunem ca pe o rugăciune: "Macăr o zi, măcar una să aibă volum şi să arate fresh !" Dar ştim că mâine o vom lua de la capăt, pentru că oricât de curat ar fi el în lungime, rădăcinile tot vor avea acel aspect uleios, de parcă ne-am scoate capul din bolul cu ulei pregătit pentru dressing.

De vină pentru părul gras este excesul de sebum produs de glandele sebacee ale scalpului. Dacă această secreţie este sănătoasă când este produsă în limitele normale, prea multă poate provoca diferite probleme, cum ar fi mâmcărime, mătreaţa, acneea scapului. Cea din urmă fiind o problemă a pielii numită dermatită seboreică.


Multe studii spun că mâncarea pe care o consumăm poate afecta cantitatea de sebum produsă de glandele sebacee. O dieta în care grăsimile şi carbohidraţii predomină, poate produce o creştere a producţiei de sebum. Pe de cealaltă parte, o dieta restrictivă din punct de vedere caloric, a arătat o scădere a secreţiei de sebum. Atunci, ce trebuie să facem ?
Cea mai bună variantă este să alegem grăsimile sănătoase, cum ar fi uleiul de cocos, avocado, ulei de măsline şi carbohidraţi complecşi, adică cei care care se absorb mai lent în organism, cum sunt cerealele integrale.

Dacă vorbim despre tratamentele făcute în casă, mă gandesc la oţetul de mere pe care îl cumpărăm din magazinele naturiste şi costă în jur de 10 lei. Acesta poate fi considerat un excelent remediu pentru părul gras, deoarece este capabil să ucidă bacteriile şi ciuperciile de la nivelul scalpului. 
Cum procedăm ?  Într-un bol de mărime medie se adaugă apă călduţă şi 250 ml oţet de mere. După şamponare şi clătire se adaugă in păr începând cu scapul şi până la vârfuri. După câteva minute se clăteste bine. Acest mic secret nu numai că ne ajută să luptăm cu părul gras şi mătreaţa, dar ne oferă și un păr mătăsos, lucios şi plin de volum.

Alegerea samponul 

Deşi nu este recomandat să ne spălăm zilnic părul, o persoană care are părul gras trebuie să o facă. Când alegem samponul potrivit, acesta trebuie să fie recomandat părului gras. Aşa cum nu folosim o cremă de faţă pentru ten uscat atunci când îl avem mixt, tot aşa trebuie să evităm în a folosi produse care nu sunt exact ce avem nevoie.

Un ulei esenţial

Acum câţiva ani am cumpărat din greşeală un ulei din arbore de ceai în loc de un ulei de mentă. Nu ştiam pentru ce este bun, aşa că l-am folosit cum am ştiut eu. Mai târziu am aflat că uleiul din arbore de ceai ajută în problemele cu acneea şi poate controla producţia de sebum. Câteva picături în balsamul de păr sau în masca săptămânală este un bun remediu pentru părul cu tendinţe de îngrăsare.

Alte uleiuri esenţiale care ne ajută sunt: uleiul de lămâie, uleiul de bergamot şi uleiul de eucalipt.

Comentarii