Cum să faci fericită o pisică de apartament

Am răspuns unei întrebări pe TPU în urmă cu câteva luni. O fată adoptase un motănel, îmi amintesc răspunsul pe care lăsat într-un comentariu lung, eram atentă să nu scap ceva important și tot mai adăgam câte ceva. Ea cerea câteva sfaturi în lipsa unei experiențe anterioare cu pisici. Nu prea știa ce să facă cu el, așa că oamenii au încercat să-i explice, printre care și eu. Locuia într-un apartament mic, puțin spațiu disponibil, pisoiul nu prea își găsea locul acolo. Înțeleg cât poate fi de frustrant pentru animăluțe, mai ales când ajung la vârsta adultă și încep să se plictisească de același spațiu, să aibă pretenții/așteptări și dorințe mai mari, în special în anotimpul cald, când simt viața din jurul lor în spatele ferestrelor închise 
Nu-mi amintesc exact ce i-am răspuns, însă regulile de bază au rămas aceleași. Orice stăpân grijuliu de felină domestică știe secretul fericirii pisicii în funcție de ce pufoșenie are acasă. Cum și noi, oamenii, suntem diferiți, la fel sunt și ele. Au personalități și povești diferite, ceea ce le face unice și deosebite pe fiecare în parte. Au nevoie să fie observate cu atenție iar la asta cine se pricepe cel mai bine ? Evident, stăpânul.

Regulile de bază sunt următoarele

Bolul cu hrană și bolul cu apă

Amândouă trebuie să se afle în aceeași zonă, într-un colț intim unde să nu fie deranjate. De multe ori pisica obișnuiește să bea apă după ce mănâncă, în special mâncare uscată. Apa se schimbă cel puțin o dată pe zi iar pe timpul verii cât mai des posibil. Dacă nouă ne place apa proaspătă cu siguranță și ei o preferă.

Culcuș

Nu știu cum sunt câinii, dar pisicile se plictisesc repede de un loc de dormit. Adică n-ai să le vezi dormind în același loc o lună întreagă. Cu toate acestea, pătuțurile lor trebuie să existe în întreaga casă, atât în încăperile cu mai multă lumină, cât și în cele cu mai puțină, adică mai intime. Deși pot dormi peste tot, de la canapele până la șifoniere, au nevoie de un culcuș numai al lor, unde să nu le deranjeze nimeni.

Activități

O pisică de apartament se obișnuiește cu spațiul, mai ales dacă este bine îngrijită. Dacă nu avem foarte mult timp la dispoziție peste săptămână să ne jucăm, măcar să le acordăm atenție atunci când trecem pe lângă ele, să le observăm cum ar veni, pentru că ele asta așteaptă de la noi. Starea de spirit se îmbunătățește rapid și morocănoasele devin binedispuse. 
Altă idee ar fi recompensele lăsate la întâmplare, prin locurile în care circulă și jucăriile interactive ,care îi trezesc instinctul de vânătoare. Sesiunile de periaj cu surprize. Mă refer la delicii precum sosurile de la Felix sau snackurile din carne uscată, privitul împreună pe fereastră, șoriceii umpluți cu iarba pisicii, laserul, o ață plimbată pe podea...

Privind exteriorul din interior

Indiferent de anotimp, pisicile au nevoie de acces la o fereastră deschisă cu plasă de protecție, unde să poată simți aerul plăcut de afară, să stea tolănite la soare la orele prânzului ori să se bucure de aerul nopții pe timp de vară (activitatea lor preferată). Dacă pervazul este suficient de lat îl putem transforma într-un mic rai verde, cu o mochetă ce imită iarba și ghivece cu iarba pisicii. 

Ansamblu de joacă

Există în magazinele pentru animale o mulțime de modele de ansambluri de cățărat. Pisicile iubesc să se cațere și să ne privească cu superioritate de la înălțime, numai că trebuie să ținem cont și de vârsta lor, nu doar de buget, pentru a evita a da banii pe un lucru nefolositor. Dacă unui pui de pisică îi este suficient un ansamblu de până în 100cm, o pisică adultă are nevoie de unul mult mai mare, peste 160cm înălțime, stabil, neapărat cu sisal și mai multe platforme îmbrăcate într-un material de calitate. 

Curățenie, liniște, siguranță

Pisicile iubesc curățenia. În casă și la litieră. O litieră necurățată la timp reprezintă un factor de stres pentru felină. De aceea, atunci când lipsim o zi întreagă de acasă sunt necesare două litiere umplute cu nisip suficient, mai mult de jumătate. Vorbim, desigur, despre acel nisip special care absoarbe mirosurile neplăcute și transformă urina în bulgări.

Atunci când avem vizitatori și se creează puțină agitație, pisica trebuie să aibă acces unde dorește ea. Sigur va dori să se retragă în încăperile unde găsește liniște, în care se simte în siguranță. Acolo trebuie să-i asigurăm tot confortul, hrană și apă, o jucărie, păturița preferată.

Ideal ar fi să...

Cumpărăm un ham special și să o scoatem afară de câteva ori pe săptămână, să simtă iarba sub lăbuțe, pământul, soarele și vântul prin blăniță. Dacă avem mașină, cu atât mai bine. Căutăm o zonă sigură în afara orașului, cumpărăm un țarc pentru animale de companie și o lăsăm să se răsfețe în natură preț de câteva ore. În cazul în care nu este învățată deloc cu exteriorul, trebuie obișnuită treptat, cu răbdare. Pisicile de apartament nu sunt prietene cu schimbările bruște.


Lipsim de acasă o bună parte din zi. Cu siguranță nu este o bucurie pentru blănoasele noastre, chiar dacă le răsfățăm prin toate mijloacele posibile. Una în plus nu este o tragedie, ba din contră, două ne colorează viața din plin. Când i-am găsit pe Mițu și Veve am știut că trebuie să-i adopt neapărat pe amândoi, deși nu eram obișnuită cu doi și am crezut că nu mă descurc la început, însă m-am descurcat perfect. 
Altfel plec de acasă dimineața atunci când știu cum dorm, mănâncă, se joacă și urmăresc păsărele împreună, tot timpul acela în care nu sunt eu cu ei.

Tu cum îți faci pisica fericită ?

🐾

x


Comentarii