Alimente interzise pisicilor

Nu de puține ori am fost nevoită să mă ascund de Mițu, cel mai pofticios motan din lume, care ar mânca și ciocolată dacă ar avea acces la ea. Și a avut. În vremea în care era un puiuț, mereu în căutarea provocărilor de orice fel, îmi găseam ciocolata mușcată de fiecare dacă când ieșeam din încăpere și mă întorceam după câteva minute. Nu m-am gândit eu că o pisică ar fi interesată în vreun fel de un aliment ce conține boabe de cacao, sub formă unei tablete. Dar uite, niciodată nu poți ști ce pofte nebănuite zac într-o mâță.☺ Începând de atunci, mereu ascund tot ce poate fi nociv pentru ei și le-ar pune în pericol viața.  
Alimentația omului nu este compatibilă cu cea a pisicii, de aceea trebuie să evităm a-i oferi mici atenții la masă, numai pentru că se așează drăgălaș în fața noastră și așteaptă. Preparatele pregătite pentru noi pot conține ingrediente toxice pentru ele, cum ar fi ceapa și usturoiul.


CIOCOLATA - Conține o substanță toxică pentru animale numită teobromină. Aceasta crește secreția de acid din stomac și mai devreme sau mai târziu provoacă ulcer. Simptomele intoxicației se manifestă prin stări de vomă și diaree. O cantitate mare de teobromină ingerată creează aritmie, hiperactivitate, sete excesivă, dezorientare și poate duce la moarte. (200mg pe kilogram)

CEAPA ȘI USTUROIUL - Gătite sau crude sunt la fel de toxice pentru pisici. Intoxicația provoacă anemie hemolitică și se manifestă prin greață, vomă,  letargie, lipsa poftei de mâncare. Consumate constant și în cantități mari, acestea fragilizează globulele roșii din sânge. Dacă pisica primește supă spre exemplu, trebuie să fim atenți și să nu includem printre celelalte ingrediente ceapa și usturoiul.

ALIMENTE SĂRATE, CONDIMENTATE,CONSERVATE - Drumul sigur spre boli de ficat, rinichi și probleme digestive. În bolul pisicilor nu are ce căuta adaosul de sare. Sub nicio formă! 

LAPTELE DE VACĂ - Nu este dăunător. Totuși, unele pisici nu pot digera lactoza. Ca efect observăm disconfortul la stomac ce apare în primele ore după consum. Un lapte tolerat este cel de capră sau laptele condensat.

PEȘTE CRUD - Conține o enzimă toxică pentru pisici numită tiamaza, care distruge una dintre vitaminele importante, Vitamina B1. Consumat în cantități mari, peștele crud provoacă tulburări nervoase, convulsii, amețeli și chiar moarte.

OUL - Mulți stăpâni de pisici s-au obișnuit să includă în alimentație gălbenușul de ou crud. Acesta conține vitamine, minerale, toți acizii grași esențiali și aminoacizii necesari pentru o alimentație sănătoasă.  Dacă nu există intoleranță(de ex. diaree), 1 gălbenuș crud/ săptămână este în regulă. Nu mai mult! Mai puțin albușul de ou, total nerecomandat deoarece conține o proteină ce impiedică absorbția vitaminei B.

CARTOFI - Uneori pisicile poftesc la câte un cartof, însă trebuie să știm că sunt otrăvitori și pot pune în pericol viața lor. De vină sunt oxalații ce-i conțin, care afectează sistemul lor digestiv, căile urinare și sistemul nervos. De asemenea, amidonul nu este digerat în intestin și dă stări de fermentație și balonare. (la fel se întâmplă și cu alte produse - fasole, mazăre, soia)

AVOCADO - Iubit de toată lumea dar toxic pentru pisici din cauza unui acid gras numit persina, dovedit a fi toxic pentru feline. Provoacă iritații la nivelul tractului gastro-intestinal, diaree, greață, vomă, chiar moarte în cazuri grave.

Comentarii