Lăptișorul de matcă - Elixirul tinereții


În coletul Republica BIO s-a aflat și un pachet cu Lăptișor de matcă marca ApiLand. Mi-am dorit de ceva vreme să testez un asemenea produs, care promite beneficii extraordinare pentru sănătate. În trecut testasem o miere în a cărei compoziție se găsea un anumit procent de lăptișor de matcă, însă niciodată nu încercasem lăptișorul de matcă pur.

Ce este lăptișorul de matcă ?

Lăptișorul de matcă este o secreție produsă de albine care este utilizată pentru a hrăni reginele, atât adulte cât și în stadiul de larvă. Este secretat în glandele hipofaringiene ale albinelor, și folosit pentru a hrăni toate larvele din colonie. Lăptișorul de matcă reprezintă un produs apicol de excepție, care are cel mai mare conținut de vitamine raportat la unitatea de volum. Are proprietăți imunostimulatoare și vindecătoare excepționale, iar efectele sale asupra corpului uman sunt mai mult decât benefice. Lăptisorul de matcă reprezintă hrana reginei stupului. Tot cu lăptișor de matcă sunt hrănite și larvele, însă numai în primele trei zile de viață, ulterior hrănindu-se cu miere și polen. Lăptișorul de matcă este o substanță secretată de glandele hipofaringiene ale celor mai tinere albine, în zilele a șasea și a paisprezecea de viață, substanță cu care va fi hrănită matca.


Ce conţine lăptişorul de matcă 

Se spune că specialiştii nu au identificat nici până astăzi toate substanţele benefice pe care le conţine. Dar ştim că în lăptişorul de matcă găsim toate vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, B12) şi o mulţime de alţi nutrienţi. Vitamina A, D, C, K, antioxidanţi, aminoacizi, potasiu, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu, fosfor, proteine, lipide, glucide, grăsimi, enzime, hormoni.

Recunosc, nu am stiut până de curând foarte multe lucruri despre lăpţişorul de matcă. Ce mi s-a părut interesant este ce se întâmplă în stup. Faptul că albina regină (matca) se hrăneşte exclusiv cu lăptişorul de matcă, ajungând să trăiască undeva între 4-6 ani, în comparaţie cu trântorii şi albinele lucrătoare, care trăiesc 5-8 săptămâni ? Produce până la 2000 de ouă pe zi, 250.000 pe sezon, un ou la fiecare 45 de secunde. 

De aceea este considerat un elixir al tinereţii şi stimulator al funcţiei reproducătoare, orientându-ne după regimul matcăi. Poate fi considerat un remediu natural pentru îmbunătăţirea fertilităţii atât la bărbaţi, cât şi la femei. Reglează dezechilibrele hormonale, creşte libidoul, îmbunătăţeşte motilitatea lichidului seminal și ameliorează simptomele menopauzei. 

Alte 8 beneficii pe care lăptișorul de matcă le aduce organismului 

- Lăptişorul de matcă pur reprezintă unul dintre cele mai eficiente tratamente naturiste pentru imunitate scazută.
- îmbunătăţeşte capacitatea cognitivă, precum şi alte funcţii ale creierului
- reglează tensiunea arterială.
- util în prevenirea şi tratarea bolilor cardio-vasculare.
- regenerează pielea, părul şi unghiile.
- prezintă evidente efecte benefice şi în tratamentul osteoporozei
- scade nivelul colesterolului din sânge.
- remediu eficient împotriva anemiei.
- bun remediu natural împotriva astmului.



Pachetul conține un borcan de 25 g cu lăptișor de matcă pur, certificat ecologic. Vine într-o cutie izotermă, care îi păstrează intacte proprietățile pe timpul transportului. Acasă acesta trebuie depozitat la rece, la temperaturi între 2 - 6 grade Celsius.

Se administrează sublingual până la dizolvarea totală, dimineața, cu 20-30 de minute înaintea de masă. În cutie găsim și o linguriță dozatoare, pentru a nu depăși cantitatea recomandată.

Gustul lăptișorului de matcă nu este cel mai plăcut, puțin acrișor, iute, dar suportabil, mai ales atunci când începem să enumerăm lista lungă de beneficii. Se recomandă o cură de până la 6 săptămâni, primăvara și toamna.

Îl găsești pe Republica BIO → aici

Comentarii